[FIN+briefly in ENG] Lähes vuosi testoilla + henkilötunnus


In Finnish / Wednesday, August 3rd, 2016

Aloitin testosteroni-injektiot Sustanonilla viime elokuussa, eli pian alkaa olla vuosi täynnä. Paljon on mahtunut vuoteen. 

Ääni on muuttunut niin että itsekin jo huomaan sen. Läskejä on siirtynyt päärynäalueelta mahaan. 

Karvoja on tullut päästä varpaisiin: parran alkukin näkyy jo selkeästi jos en sheivaa. Parrassa on vielä kehittymisen varaa, sillä esimerkiksi viiksiä ei vielä näy kovin kauas. Sen sijaan nettimeemeistä tuttu kaulaparta erottuu välillä liiankin kanssa.  

Yleinen mieliala ja vointi ovat parantuneet. En ehkä tule sukupuolitetuksi oikein läheskään aina, mutta olen tyytyväisempi vartalooni ja olemukseeni kuin ennen hoitoja. Matkaa on vielä, mutta alku on ollut lupaava. 

Nimenvaihto sujui loppujen lopuksi ulkomaanelävältäkin suhteellisen kivuttomasti. Hommasin lääkärintodistuksen paikallisilta lääkäreiltä ja lähetin sen maistraattiin nimihakemuksen kera. Läpi meni. Käännöksiä ei tarvittu, sillä dokumenttini oli englanniksi. Maistraatti lukee myös englantia. 

Sen sijaan passin sukupuolimarkkerin ja näin myös henkilötunnuksen vaihtaminen on ollut aika seikkailu. Tietäjät tietävät että Suomessa naisilla ja miehillä on erilaiset henkilötunnukset, toisilla parittomat ja toisilla parilliset numerot. 

En aluksi tiennyt mistä lähteä kyselemään mikä taho selvittelee henkilötunnukset ja kuka osaisi vastata mitä dokumentteja tarvitsen tietojen korjaamiseen. Asiaa hoitaa maistraatti, mutta maistraatissakaan ei tiedetty suorilta sanoa millainen paperisota on kyseessä. 

Maistraatin mukaan Suomen laissa sanotaan, että sukupuolen korjaamiseen virallisissa papereissa tarvitaan kahden lääkärin lausunnot joko Helsingin tai Tampereen toimipisteistä, eli ulkomaalainen lääkärintodistukseni ei siihen kelpaa. 

Kysyin seuraavaksi käykö paikallinen dokumenttini korjatun sukupuolen virallistamisesta heille ja voiko maistraatti sen myötä korjata tietoni myös Suomen järjestelmään. Maistraatti ei tiennyt. Esimiehet ovat lomalla, joten asiaan palataan syyskuulla. Stay tuned.


Briefly in English:
I’ve been on testosterone for almost a year now! Things are looking good. My voice has changed considerably, there’s been some fat relocation (and stretch marks…), I’m slowly starting to grow a beard.  

In terms of paperwork I’m trying to sort out my details in the Finnish system as although I could easily correct my gender marker in the UK, there’s some complications due to me being a Finnish citizen and needing a Finnish passport with the correct gender marker… And the Finnish officials not knowing how to sort that out! I’m waiting for them to tell me what to do.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *